Konsten att hitta en bra restaurang

Det finns många sorters restauranger och många olika skäl att gå på restaurang. Följande handlar om den inte obekanta situationen när man är i främmande land och ska leta upp en bra restaurang för kvällen.

Beroende på vart man åker är behovet olika stort - i Paris måste man absolut ha en plan för att hitta något bra, i gengäld kan det bli fantastiskt om man hittar rätt. I det orättvist baktalade Tyskland är det däremot svårt att misslyckas helt och ofta blir det oväntat bra!

Man vill gärna hitta ett ställe som är genuint och som erbjuder lokala specialiteter men också håller en god kvalitet så att man varken blir sjuk eller besviken*. Om det inte är alltför dyrt är det en fördel men i det här fallet är kvaliteten viktigare än kostnaden.

Efter en hel del resor kan man skönja ett mönster för vad som kännetecknar en sådan restaurang. Leta efter följande egenskaper i prioritetsordning:

  1. Vita spetsgardiner - det första som ryker när en restaurang fått nya ägare och ska "piffas upp". Du ser redan utifrån gatan att det här kan vara stället du letat efter.
  2. Bruna träpaneler som helst slutar en bit upp på väggen - sådana kostar skjortan att sätta upp nu för tiden och är alltså ett tecken på att restaurangen funnits där ett tag.
  3. Vita dukar - ger den fräschaste inramningen och är alltså ett självklart val för en restaurang vars kundlojalitet står och faller med själva maten. Övergång till blommiga dukar åtföljs ofta av fluffade servetter, kalligraferade menyer, höjda pretentioner och lägre kvalitet.
  4. Bilder av lokala fotbolls- eller cykellaget (eventuellt pokaler), alternativt någon avlägsen plats som ägaren kommer ifrån eller har starka känslor för. Banala solnedgångsbilder från något lands turistbyrå är alltså helt rätt.
  5. Obefintliga, handskrivna eller maskinskrivna menyer. Nu för tiden kan även taffligt gjorda datorproducerade menyer vara ett positivt tecken men ett mindre pålitligt sådant. Muntligt uppläst meny är desto bättre.
  6. Sannolikt är restaurangen familjeägd och de flesta kunderna lokala stammisar, men det är inte nödvändigt.
  7. Sannolikt ligger restaurangen inte precis mitt i city, men ofta räcker det att gå runt hörnet ett kvarter så finner man en sådan här pärla. Just detta varierar ganska starkt mellan olika länder/städer.

Dessa egenskaper har jag sett hos riktigt bra restauranger i både USA, Argentina, samt både gamla och nya Europa. Maten på de här restaurangerna är sällan innovativ, men det är inte uteslutet. Men fokus är alltid på kvaliteten som måste vara på topp, annars slutar stammisarna att gå dit.

Restaurangen på bilden är "El Preferido de Palermo" som ligger i nyhippa stadsdelen Palermo, i Buenos Aires. Den uppfyller alla kriterierna och har dessutom en butik vägg i vägg där man säljer heminlagda grönsaker och andra specerier.

Om man vill prova det senaste, det mest innovativa och exotiska, är vår rekommendation att läsa recensioner och höra sig för bland bekanta. I dessa fall finns inte samma typ av lätt identifierade mönster.

Men vill du äta gott och lokalt, "cherchez la dentelle" - leta efter spetsen!

*)Även här stämmer McLarens princip om "authenticity and karaoke". Läs mer<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

El Preferido de Palermo, Buenos Aires