Authenticity and karaoke

Malcolm McLaren, ärkefyrtiotalist, tidigare manager för Sex Pistols, kreatör och trendspanare, har sammanfattat den moderna människans längtan efter lust och mening i begreppen “authenticity” och “karaoke”. Det betyder att vi dras till situationer, upplevelser och unningar som kännetecknas av:

  • Authenticity - vi dras till äkta och autentiska företeelser, vi vill äta äkta stenugnsbakad pizza i Italien och vi älskar att hitta genuina saker bortom “the beaten path”.
  • Karaoke - samtidigt har vi med modern teknik och annat blivit så bekväma att vi inte vill utsätta oss för obekväma risker. Med “karaoke” menar alltså McLaren en situation där man inte kan misslyckas. Man kan sjunga illa men själva formen på karaoke gör att man inte kan göra bort sig - den som sjunger vackert får obetydligt mer uppskattning än den som har modet att bjuda på sig själv och sjunga riktigt dåligt.

I Sverige nådde vi en hög basnivå av standard i samhället ganska tidigt - redan på 50-talet köptes torpen upp och utedassen bibehölls för att vi skulle kunna uppleva det äkta livet eftersom många redan då vant sig vid vattentoalett och centralvärme. Authenticity!

Vågar man sig på att resa i det forna Östeuropa möts man till sin häpnad inte av rykande fabriker och svaveldoft utan istället av traditionellt jordbruk med häst och vagn, mobilsurfande ungdomar, affärskomplex med gnistrande glasfasader, nyrenoverade hotell, statoilmackar och bankomater. Man bor och reser bekvämt men får sig många “äkta” upplevelser till livs. Authenticity and karaoke!

Vi har tidigare talat om Pripps propagandabok “Kom in på en öl och en smörgås” som inte bara lär den nybekväma 60-talsmedborgaren att grilla äkta strömming på fotskrapa men också svänga ihop sallader och smaka på korvar i delikatessdisken - tydligt riktat mot män som vid den tiden var ytterst obekväma i de situationer där de blev tvungna att laga mat, men med dessa tips kunde de ta initiativ till äkta och trevliga matupplevelser utan att riskera att misslyckas.

Authenticity and karaoke!


Fotot är från Giverny där Claude Monet bodde och målade av just den här lilla bron och näckrosorna. Authenticity!
Utanför kan man köpa glass. Karaoke!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Monets trädgård, på riktigt