Värd att vänta på

Som barn fick en av oss en gång höra om den engelska krigsfilmen “En iskall i Alexandria” (Ice cold in Alex). Det var någonting om ökenkrig under andra världskriget, lång färd genom öknen och löftet om en iskall öl när de väl når fram till Alexandria. När de till slut sitter där i baren så sitter huvudpersonen bara och tittar på sitt immiga glas en lång stund innan det höjs mot de torra läpparna. Första repliken efteråt: “Worth waiting for”.

Budskapet till barnet handlade väl om det där om att vänta på något gott, hur förväntan höjer upplevelsen. Men kanske framför allt att man gärna kan stanna upp ett ögonblick inför en unning och se till att vara helt fokuserad innan man hugger in. Göra sig redo. Öppna sinnena.

Nu har vi tagit del av filmen på DVD. Det skulle i alla fall visa sig att några detaljer i filmen skiljer sig från vad vi trott, och framför allt adderar filmen en del perspektiv som man inte förstår som barn. Men jodå, visst ger huvudpersonen, spelad av John Mills, ölglaset en lång eftertänksam blick innan han sveper det i ett drag. Föredömligt.

Close enough. Worth waiting for!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Worth waiting for