Unna dig svalka när värmen kommer!

Man är i Paris. Det är nittiotal. Det är högsommar och stekhett. Man lutar pannan mot en lyktstolpe. Den är varm. Man går ner i tunnelbanan, ingen svalka där, inte som i Sverige. Man tränger sig in i en överfylld tunnelbanevagn. Tunnelbanesätet är klätt med galon. Fel dag för galon. Man åker ut till La Défense. Det moderna affärsområdet. Nya triumfbågen. Där borde det väl fläkta åtminstone.

Men denna dag är det till och med vindstilla i La Défense. Lättare att röra sig men vindstilla. Hettan är tryckande. Luften dallrar. Man rör sig längs husväggarna på jakt efter skugga.

Då ser man en turkos kula till vänster om nya triumfbågen. Det ser skuggigt ut så man småspringer dit. Det är en Omnimaxbiograf, dvs ungefär som det vi här kallar för Cosmonova. En sådan där bio där man är omgiven av filmduk åt alla håll utom nedåt. Det visar sig att nästa film börjar om tio minuter. Livet i Antarktis. Man köper en biljett.

Lokalen är kall. Luftkonditioneringen går för fullt. I denna svalka får man uppleva en resa till Antarktis. Nästan allt är blått och vitt. Flockar av pingviner som hoppar i det iskylda vattnet. Undervattensfoto där man får se pingvinernas flinkare sida när de lekande lätt dyker fram och tillbaka i snäva svängar. Man flyger i helikopter över vita vidder. Och så vidare. Man trodde inte att en film kunde vara läskande.

När man kommer ut är det fortfarande stekhett. Men nu är man redo för nya parisiska äventyr. Man har fått en behövlig fysisk och mental svalka.

Unna dig lite svalka när värmeböljan kommer!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Omnimaxbio i La Défense