Unna dig en kronärtskocka!

Grönsakslandets aristokrat. Vegetarianernas gåslever. Den perfekta plocksupén för skaldjursallergikern. I människans tjänst sedan 500o år tillbaka. Släkt med tisteln. Innehållande ämnen som påverkar gommen så att det man äter efteråt smakar sötare, genom ren smaklöksmanipulation.

Vi talar såklart om kronärtskockan, denna guds gåva till mänskligheten. I civiliserade länder, t ex kring medelhavet, finns mindre kronärtskockor som kan läggas in, kokas eller friteras hela. Man äter hela rubbet. Precis som med de alltför ofta tarvliga burkvarianterna.

Här i kalla Norden lever vi istället med stora kronärtskockor, störst i slutet av säsongen, som alltid måste plockas eller friseras. Och då vill man såklart passa på när de är som störst, när det är värt besväret som det innebär att äta dem blad för blad. Tillagningen är desto enklare.

Ta chansen. Kronärtskockor är inte bara "ett nästan lika bra alternativ för de som lever med matrestriktioner". Den residerar snarare på den kulinariska världens yppersta parnass, på läckergommarnas olymp! När du ser riktigt stora kronärtskockor på torget eller i snabbköpet är vår rekommendation: köp! Njut av denna grönsakslandets kronärtskockejuvel!

Unna dig en kronärtskocka!


Gör såhär:
Kapa av stjälken vid roten. Skär gärna av toppen för att få bättre plats i kastrullen, det påskyndar också kokningen genom att vattnet lättare tränger in. Koka kronärtskockan i saltat vatten tills bladen lossnar lätt, det kan ta bortåt en timme. Under tiden, blanda pressad citron, äkta smör och salt, sätt sedan det rörda smöret svalt. Duka med mineralvatten och skaltallrik. Som sagt, ämnen i kronärtskockan påverkar smaklökarna så vill man dricka vin till funkar en enkel sauvignon blanc utmärkt och man kan spara de finare brygderna till senare. När allt är klart är det bara att börja plocka bladen, ett i taget, doppa i citronsmöret och bita av köttet i bladets botten. Ett tips är att lägga bladen i snygga rader, så blir det inte så rörigt på tallriken.

När du närmar dig kärnan, riv av de återstående, köttmagra bladen och tugga på dem i klump. Ta en kniv, vinkla inåt mitten och skär försiktigt bort ”hårkalufsen”. Eller nyp bort den med fingrarna. Lägg sedan återstående smör i den grop som bildas, kompletteringssalta eventuellt, grip kniv och gaffel, och njut! Mycket bättre än såhär blir det inte. Man kan riktigt känna att det ju är ett stort frö man sätter i sig, fullt av livskraft!

Var beredd på att det blir mycket spill.

Man kan också filéa dem, det är inte alls dumt. Gör då såhär: bryt av stjälken och se till att spröten som går in i botten följer med ut. (snitta lite i den sega ytan så blir det lättare att bryta) Skär sedan runt, runt, varv för varv tills du fått ut själva botten. Vinkla kniven in mot mitten för att få bort hårkalufsen. Lägg dem i vatten direkt så att de inte blir mörka och fula, de beter sig ungefär som äpplen. Koka några minuter och njut.
<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Kronärtskocka
 
Kronärtskocka - plocka
 
Kronärtskocka - kalufs
 
Kronärtskocka - filé