Upplevelsens upplösning

Det sägs att med några få kemiska substanser kan man åstadkomma något som vem som helst identifierar som kaffe. I en kopp äkta bryggkaffe finns det däremot hundratals smakämnen och såklart ännu mer i en välgjord espresso. Man kan alltså säga att den äkta varan har högre upplösning. Det som ger din upplevelse innehåller mer information. Vissa saker uppfattar du direkt, andra ger snarare en känsla och en “rundhet” i upplevelsen. Det smakar äkta. Mer levande. Ungefär som skillnaden mellan att lyssna på musik i mono eller stereo. Eller skillnaden mellan en oljemålnings sprakande färgpigment och ett tryckt foto av densamma. Eller skillnaden mellan sötningsmedel och äkta socker. Eller skillnaden i djupseende när man blundar med ena ögat och när man tittar med båda. Har man en gång upplevt skillnaden så vet man vad man vill ha.

På vissa områden går utvecklingen mot ökad upplevelsekvalitet. Vi investerar stora pengar i hemmabio, högupplösta tv-apparater, utsökta viner och olivoljor. På andra områden går utveckligen bakåt. EU motarbetar den geniala äkta glödlampan till förmån för så kallade "lågenergilampor" som avger ett lika varmt men beklämmande fattigt ljus. Men precis som när stereon stått på hela dagen med monoknappen intryckt utan att man tänkt på det, är det lätt att falla för energisparargumenten och bortse från upplevelsekvalitén. Men visst är det skönt när man trycker in stereoknappen igen? När ljudet blir sådär levande. Motsvarande effekt uppstår när man tänder den klassiska glödlampan som avger i princip samma ljus som kommer från solen, och släcker lågenergilampan med sitt uppdelade spektrum.

Vår kanske viktigaste mission på unnasig.se är att öka upplevelsekvaliteten. Om man inte vill dricka champagne titt som tätt är det helt okej, men när man väl vill ha lite bubbel vill vi varmt rekommendera den äkta varan istället för pommac blandat med vodka. Vi rekommenderar en äkta jordgubbe och ett glas vatten, eller hemgjord saft framför syntetisk jordgubbsdryck.

Människan är skapt för att med sina sinnen uppleva världens rikedom. Ge dina sinnen äkta vara, upplevelser av äkta och god kvalitet!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Upplevelsekvalitet - ser du skillnaden?