Unna dig en primör

Primörer är någonting som för de flesta förknippar med våren. Och visst är det då som det knoppas och vi åter får njuta av sådant som länge varit dolt i snö eller arbete. Men året runt kommer nya njutningsmedel, nya för säsongen. Kanske är grönkålen, som firas i Tyskland, den sista primören här i Europa innan allt börjar om.

I dagens globaliserade värld är det inte så lätt att avgöra när en primör verkligen är en primör. Om vi avgränsar oss till Sverige blir den första nypotatisen från Bjärehalvön en klar vinnare, men inte så himla mycket sämre färskpotatis från andra håll finns ju att köpa långt innan dess. Det blir upp till var och en att upprätthålla den tradition man önskar. Alla vet att de turkiska kräftorna skördades under förra halvåret men nu är det augusti som gäller. Kräftorna blir inte sämre av det, traditionen gör dem snarast bättre.

Nu är ju en primör begreppsmässigt sett en grönsak, första skörden, så låt oss för all del fokusera på just grönsaker. En intressant egenskap hos primörer som nypotatis, rödbetor, gröna och vita sparrisar är att de inte kräver så mycket arbete, bara att man kokar dem lagom mycket och serverar dem med äkta smör, eller en sås som innehåller mycket smör. Är det därför det heter primör, för att det rimmar med smör? Enkelt och gott är det i alla fall.

Unna dig en primör!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Exempel på primör