En omväg mot stress

För några år sedan fanns en trend i USA att motverka vardagens stress genom att göra onödiga saker. Man kunde t ex köra en omväg till jobbet eller med flit missa bussen för att i stället ta nästa. Syftet var att ta kommando över sin egen tid och framför allt stärka känslan av det egna inflytandet. Intressant idé. Men är det att unna sig?

Att med flit missa bussen och vänta några minuter på nästa, är ett enkelt sätt att ta kommando över tiden. Njut av denna tid som ingen kan ta ifrån dig! Du har bestämt dig för detta, och det är onödigt. Bra! Eller alternativt, när alla kliver av bussen vid din arbetsplats åker du en station längre och går tillbaka. Du får nya och annorlunda intryck och får nya idéer, på ditt eget initiativ. Om man oavsiktligt missar bussen med en hårsmån kan man såklart byta perspektiv och njuta av den oväntade tiden för egna tankar. Men allra bäst effekt blir det om du hade möjligheten att hinna med. Och lät bli.

Nu låter kanske detta som en uppmaning till att försumma sina åtaganden och komma försent till avtalade tider. Inte alls! Det är inte många minuter det rör sig om, det handlar inte om tiden utan om själva initiativet. Det handlar om att tillskriva vardagens små beslut och handlingar en mer rimlig betydelse. Och en bra start är att göra onödiga saker. Det behöver inte ha med resor att göra även om kopplingen till tid gör detta område särskilt tacksamt. Men du kan också lägga tillbaka den sköljda disken i diskbaljan eller stänga av plattan ett par minuter när pastavattnet kokar. Onödigt.

Att bryta sitt vardagliga mönster genom att göra någonting irrationellt, som inte har alltför stora konsekvenser, är onödigt, trevligt och man mår bra av det.

Det är verkligen att unna sig!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Tunnelbanevagn vid Paris St Lazare