Unna dig att nörda en smula

I dagens stressade samhälle där människor springer hit och dit för att få vardagen att gå ihop finns det inte så mycket utrymme att odla nördiga intressen. Nörderi har blivit en exklusiv unning.

Att totalt förlora sig i ett ämne eller en pryl kan för många vara samma lisa för själen som en flaska champagne eller en balettafton. Något att unna sig!

När man nördar in på något riktigt ordentligt kan man hamna i en variant av “flow”. Man blir alltså så fokuserad att man glömmer sig själv och sin omgivning. Konsertpianister känner sig ofta förlägna vid applåderna, de har varit så fokuserade under sitt framträdande att de har svårt att se sig själva som den som ska ha uppmärksamheten. Flow brukar inträda när man spelar musikinstrument, utövar konstarter, påtar i trädgården eller ställs för flera lagom svåra utmaningar i sitt arbete - en bra dag på jobbet helt enkelt. När man nördar handlar det inte så mycket om tempo utan snarare om fokus, men effekten är densamma. Vissa menar till och med att lycka till stor del handlar just om detta att glömma sig själv och gå in i någonting annat. Därmed är nog nörderi något man ska ta på allvar.

Bilden är tagen på utmärkta “Rosebud”, en av de bästa drinkbarerna i Paris, runt hörnet från La Coupole. Här syns barchefen med två kollegor nörda in på ett drinkrecept. Det här med drinkar är ett utmärkt område för nörderi, vilken sprit ska det vara i en Manhattan egentligen?

Tyvärr gjorde min kamera herrarna i baren medvetna om vad de gjorde varpå de med ett nyvaket ryck gick åt varsitt håll.

Ty så är det med nörderi, plötsligt vaknar man.<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Rosebud, Paris