Att kura skymning

Att unna sig något behöver inte betyda kostnader, kalorier och alkohol. Det handlar lika mycket om att ge sig själv en ordentlig dos av något man behöver just då. Tid exempelvis. Stillhet.

En fin tradition på våra breddgrader, med vår långa solnedgång som beror på solens vinkel mot jordaxeln, är att ”kura skymning”. Det innebär att man helt enkelt sätter sig bekvämt därhemma en bit in på eftermiddagen när solen börjar sänka sig. Sedan sitter man där utan att göra så mycket. Vissa tänder ett ljus eller sätter på lite musik, men precis som många saker man äter eller dricker, blir det ofta allra bäst utan tillbehör. Au naturel!

Man sitter där och filosoferar, för sig själv eller i sällskap, under tiden som solen sänker sig. När det är mörkt är man klar. Då trevar man sig fram till en lampströmbrytare och börja dona med middagen.

Redan de gamla grekerna förordade reflexion i stillhet. Men så nära ekvatorn går solen ner på några minuter så de fick nöja sig med skuggande olivträd.<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Unnasig - skymning