Unna dig riktigt kaffe - hemma!

Nu för tiden investerar folk enorma pengar i skinande espressomaskiner för hemmet. Och visst ska man ha bra kaffe hemma. Här kommer några tips på hur man får perfekt kaffe hemma, oavsett om man köper en dyr maskin eller inte!

Vi föreslår följande taktik, i just den här ordningen:

  1. Köp riktiga, omalda, kaffebönor. De kan frysas för att hålla länge, om du bor avsides. Är du riktigt avancerad rostar du bönorna själv, det luktar i alla fall väldigt gott när man håller på.
  2. Använd en riktig kaffekvarn, en sådan där du häller i bönor upptill så kommer det ut pulver nedtill. Alltså inte en sådan där bönorna bara vispas runt, då är det omöjligt att få rätt malning! Köp inte espressomaskin utan att köpa kvarn!
  3. Med nymalda, bra bönor kan du göra en alldeles utmärkt café au lait, som ju från början är lika mängder varm mjölk och bryggkaffe. Espresso med varm mjölk kallas i Frankrike “Café Crème”, vilket man snart blir varse när man kommer dit. Café au lait förekommer i princip bara vid hotellfrukostar och i hemmen. Vill man ha cappuccinokaraktär kan man vispa mjölken med vanlig eller specialanpassad visp.
  4. Du kan sedan köpa en sådan där espressobryggare som man sätter på spisen. Den ger en alldeles egen smak som har sin särskilda charm. Ska köras in och sedan bara sköljas försiktigt. Ger en härlig kontinental stämning i köket när den inte används. Kostar småpengar i sammanhanget. Se till att vända säkerhetsventilen mot väggen - vi återkommer om varför.
  5. Har du kommit såhär långt är det dags att fundera på att köpa en riktig maskin. Då ska du inte vara snål. Du ska absolut köpa en maskin med pump som ger det tryck som krävs - billiga varianter som går på självtryck är det ingen vits med. Innan du slår till, tänk på att det är ett evigt elände att hålla mjölkpipen ren. Det kan faktiskt vara ett bekvämare alternativ att värma mjölken på annat sätt, och dricker du bara caffé latte så skulle jag säga att bönorna är viktigare än maskinen. Men visst när man kör hela programmet fullt ut så blir det väldigt gott.

Okej. Men vad gör man sedan. När man provat allt?
Då är det back to basics som gäller. Turkiskt kaffe kan i sin enklaste form framställas genom att du finmaler ditt espressokaffe, lägger en stor sked i botten av ett glas, tillsätter socker om du så vill, sedan häller på hett vatten, rör om och sedan väntar tills sumpen sjunkit. Vackert mörkbrunt skum och fantastisk arom. Det blir ännu bättre om man gör det enligt den ursprungliga metoden, men den här förenklade räcker långt.

Sedan blir du kanske sugen på Melitta igen. Och espresso. Och så vidare.<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Kaffekvarn, Bodum