Fursten av Lichtenberg  

Sten Broman var en stor kulturpersonlighet med Lund som bas, i många år musikkritiker för Sydsvenska Dagbladet, kompositör och på äldre dar programledare för "Musikfrågan - Kontrapunkt". Han har gått till historien som en person som visste att unna sig och bl a medinstiktare (sic!) av den kulinariska akademien.

Det florerar många historier om denne store unnare, som exempelvis historien om när Broman med vänner gick på krogen i Köpenhamn och en kypare kom in med de beställda snapsarna, på danskt vis små tvåcentiliters* - detta vid en tid då svensk standard var "två vita och en brun", omslutande 15 centiliter. Broman ryckte åt sig ett av de små spetsiga glasen och tömde detta över sin ena hand, viftade lite med handen i luften så som parfymerister brukar göra, förde den till näsan och utropade:

”Ja, den tar vi!”
Sten Broman var som ung en mycket lovande violinist som gavs möjlighet att resa till Prag och gå i lära under mästaren Henri Marteau. Han fick sedan möjlighet att fortsätta studierna hos Marteau i dennes hemort Lichtenberg. Studierna fick avbrytas pga sjukdom** och Broman reste till Leipzig för att få behandling.

Broman flyttade till Leipzig precis lagom till den galopperande inflationen som gjorde att de få svenska slantarna han hade till sitt förfogande plötsligt blev värda det mångdubbla. Broman var då inte sen att hyra en ståndsmässig bostad, en del i en pampig villa där bil och chaufför ingick i hyran, detta för småpengar i svensk valuta.

Han gick till de bästa skräddarna, ekiperade sig elegant och tryckte upp visitkort med en präglad guldkrona och titeln "Fürst Lichtenberg". Broman och hans kamrater blev kända karaktärer i nöjeslivet och det var bara Bromans pågående behandling med tillhörande alkoholförbud som alls satte stopp för excesserna.

Idag skulle man kalla detta för "serendipitet", förmågan att ta vara på en plötslig händelse eller omständighet och att vända en sådan till sin fördel på ett kreativt sett. Att detta skedde under en ekonomisk kris gör väl inte saken sämre.

Vi kallar det att unna sig.

*) En föredömlig storlek, många danskar tar en sådan och en mineralvatten till sin smörrebrödslunch och kan sedan återvända till sitt arbete med alla sinnen på topp.
**) Venerisk

Sten Broman i Gäst hos Hagge den 1976 04 24 - på SVT Play<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Den unge, välekiperade Sten Broman, fotograferad i Kalmar, av någon anledning.