Unna dig en soppa till förrätt!

Den kanske enklaste formen av förrätt är förrättssoppan. Stora delar av centraleuropa äter av tradition en buljong eller annan soppa som förrätt. Den värmer (alternativt läskar), smakar gott och förbereder kroppen på den måltid som komma skall. Här kommer några tips!

Mixertricket. Ha alltid “sommargrönsaker” eller motsvarande i frysen. Koka med en buljongtärning. Mixa med stavmixer eller “riktig” mixer. Underbart. Samma sak fungerar med valfria rotfrukter och/eller andra grönsaker. Tar inte så lång tid om du skär ner dem i småbitar. Toppa med färskriven parmesan och några droppar olivolja, om du vill vara lite italiensk. Eller rör ner en äggula och/eller lite grädde om du vill vara franskt lyxig.

När du köper en färsk kyckling sparar du skrovet och kokar det i vatten en timme, silar, saltar, värmer och garnerar med lite purjolök. Himmelskt! Ej att jämföra med buljongärning.

Eller gör en gazpacho - i sin enklaste form är det i princip en mixad sallad! Skär ner tomater, lök, gurka, stänk på vinäger och olivolja, salta och mixa till en slät kräm. Garnera med ett par hela grönsaksbitar, några småbitar rostat bröd (1×1 cm), några droppar olivolja för syns skull och ett par isbitar. Den här funkar finfint i sommarvärmen.

Eller varför inte en bulgarisk Tarator. (se bilden) Läskande kall, gjord på yoghurt, vitlök, gurka, olja, vinäger, salt och (ja faktiskt!) dill! Precis som gazpacho mår den bra av ett par isbitar men toppas hellre med valnötter eller mandlar än brödkrudonger. Den är inte lika snygg men väldigt god och fungerar också fint när det är varmt.

Unna dig en soppa till förrätt!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Bulgarisk, läskande tarator