Unna dig en förrätt!

Missade du aperitifen? Lugn, det finns hopp. Dags för förrätt!

Förrätten förlänger måltiden, sparkar igång matsmältningen, är ofta liten i omfånget och därför perfekt för att smaka på utmanande godsaker eller sådant som man inte ska äta för mycket av. Och ju mer det smakar desto bättre är det.

Man ser gärna förrätten som något som kräver ytterligare inköp, mer arbete och mer disk. Men ofta kommer man långt med att ta tomaterna man tänkt använda i grönsalladen, skiva och toppa med lökringar och vips har man en förrätt. Assietterna du serverar på försvinner i den totala disken ändå.

Det behöver inte vara mycket. Två korvskivor och en bit ättiksgurka, vips, förrätt! En bit knäckebröd med Kalles kaviar och en lökring, hep! Eller en enkel buljong med lite purjolök. Hela centraleuropa äter en soppa som förrätt, en klar buljong kokad på söndagsstekens ben, eller en grönsakssoppa, slätmixad eller i klar buljong. Superenkelt. Och väldigt gott.

Förrätten ger matlagaren respit, förlänger måltiden, sänker tempot, ökar aptiten, bidrar till den sunda mättnaden, får igång matsmältningen, det är trevligt och mycket enkelt. Det är till och med så att ifall du har ont om tid gör förrätten det möjligt att inta en måltid på begränsad tid utan att få magknip. Låter inte det som något du borde börja med idag?

Mycket tyder på att kärnfamiljens samlade middag med barn som sitter raka i ryggen och ber om lov att lämna bordet tillhör det förflutna. Många talar om hur viktigt det är att ha maten på bordet inom en kvart när de kommer hem på kvällen. Det talas om “helvetestimmen”. Ja, det kan inte vara lätt, men vad tror ni om det här: ät förrätt! Ge barnen en förrätt eller lite tapas, och laga middagen i lugn och ro. Servera gärna barnen saker som både är bekanta och utmanande, det stimulerar hjärnans utveckling. Prata om hur det smakar. I Frankrike anses skollunchen vara en del i barnens sensoriska utveckling. Smaka på den!

Härifrån är steget inte långt till mer sammansatta förrättssoppor, eller tapas, antipasti, meze beroende på vilken del av medelhavet du väljer att inspireras av. Arbetsinsatsen är faktiskt liten och effekten stor.

Unna dig en förrätt!<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Serranoskinka och ett par oliver