Excesser bortom det rimliga

Det här med att unna sig handlar ofta om att lägga sig på andra sidan gränsen för vad som är rimligt. Man gör sånt som inte skulle hålla i längden men som ger en liten kick för stunden. Och så länge man väljer att garnera sin rostade brödskiva med både marmelad och ost på söndagsfrukosten så är inte konsekvenserna så stora.

Men för inspirations skull kan det ibland vara intressant att studera hur människor med väldigt väl tilltagna resurser gör när de ska göra någonting extra. När de utifrån sitt perspektiv vill uppleva ett litet lyft i tillvaron. Ty det här med unningar är inte något absolut, det är alltid relativt mot vardagen. Hur unnar man sig när lyx blivit vardag?

Thomas Jisander, en av huvudmännen i Trustorhärvan, har själv berättat i televisionen om sin helg i St Tropez där en ny Ferrari lämnades för sitt öde, en hel Pradabutik med kläder och inredning inhandlades, samtidigt som en sanslöst dyr inhyrd lyxjakt låg och guppade i hamnen. Även om vi bortser från övriga omständigheter kring detta kan vi konstatera att han kvalificerar sig till toppeliten inom nyrikt beteende.

Diktatorer och deras hustrur bjuder många intressanta berättelser, diktatorhustrun Imelda Marcos gigantiska skosamling, Bokassas kejsarkröning där han satt i en stol av guld i form av en örn… Eller varför inte Robert Mugabes födelsedagsfest när han fyllde 85 år: 8000 humrar, 2000 buteljer champagne, 500 whiskyflaskor och 4000 portioner kaviar. Och då har vi inte ens nämnt faraonerna med sina generöst tilltagna gravmonument!

Men även excesser kan göras i stort och smått. En notorisk unnare i Skåne tog med sig en kär dam på en festlig helg i Köpenhamn, en gång på 70-talet. Ingen möda sparades. Det dinerades sjötunga, hummer och champagne. Det badades bubbelpool, nattklubbades och boddes på fyrstjärnigt hotell. Alltihop oerhört trevligt. Men vid hemkomsten lade damen in sig på mentalsjukhus för att vila upp sig.

Vi illustrerar detta med en bild av baksätet på en Maybach, dvs lyxmärket som togs fram av Daimler-Benz för de som tycker att finaste Mercedes är vardagsmat. Elektriskt manövrerad vilstol och champagnekylare, en för all del bra kombination. Det måste vara en höjdare att sjunka ner i den där fåtöljen och sippa på lite kall champis. Fattas bara med en prislapp på över tre miljoner. Och när den börjar kännas vardaglig, vad gör man då? Ser fram emot söndagsfrukosten kanske.<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Baksätet i en Maybach, med champagnekyl och vilstol.