Champagne åt folket.

”Torr, kall och gratis” sa Churchill.

Baktalad av vinkännarna, bortslösad av motorsportvinnaren och slentrianmässigt utportionerad på affärsflyget står den stadigt kvar som en av de starkaste symbolerna för fest och eufori.

I yran glömmer man ofta bort att känna efter hur den faktiskt smakar. Bubbligheten som överträffar allt annat, ej att jämföra med enklare sorters mousserande. Fruktigheten. Aromerna. Och det sprakande ljudet när man häller upp den.

Under sitt år som student i Frankrike fick Olle lära sig att hålla korken stilla och vrida flaskan istället för tvärtom. Och att luta flaskan en smula så att de första bubblorna kunde smita ut utan att dra med sig onödig champagne. Han fick också lära sig att det bästa sättet att behålla bubblorna till nästa dag är att lägga en tesked i flaskans mynning, med skaftet neråt. Fast empiriska försök har visat att resultatet blir ungefär detsamma utan tesked, eller med isatt kork. Champagne har helt enkelt bubblor så det räcker till nästa dag. Som aperitif till söndagslunchen kanske?

Om man ändå vill välja en enklare väg, varför inte prova den här: Crémant de Bourgogne, Perle de Vigne, Louis Bouillot (nr 7688 på Systembolaget, 92 kr i december 2008)

Kommer från Bourgogne men smakar som en bra äkta champagne. Lagom frisk och torr. Inte helt gratis, men nästan i relativa termer. Kyl i god tid. Det hade Churchill gjort.<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle
 

Unnasig - Champagne