RSS

Så klarar du julbordet

Det lackar mot jul och vi har inte så mycket att tillägga. Hela befolkningen kommer att unna sig både det ena och andra under de kommande veckorna. Möjligen kan vi hänvisa till Pelles kök som med dagliga recept fram till jul tipsar om spännande variationer på de gamla klassiska julrätterna.

Ett par saker kan vi dock inflika. Vi kommer båda från landets södra ände och vet därmed hur man hanterar aptit under extrema förhållanden. Det måste man kunna därnere, det är en överlevnadsfråga.

Så hur klarar man julbordet? Vi ser två huvudsakliga sätt:

 • Drick vatten. I delikatesshysterin är det lätt att glömma bort det vanliga kranvattnet, gärna med lite is i. En lagom dos vatten då och då hjälper kroppen och gör att du inte med automatik säckar ihop i kalleankasoffan. Funkar även i andra sammanhang där man äter mycket fet och salt mat.
 • Skåningarna har ett trick när det ska ätas julbord. De tar en liten portion fruktsallad, du vet den konserverade sorten, mellan varje tallrik. Detta fungerar som en gomrensare, höjer blodsockret och gör att man lätt trycker i sig ett par tallrikar till. Och det är ju det man vill när man äter julbord.

Annars har vi inget att tillägga. Kör hårt!

 1. 3 Comment(s)

 2. By Linn on Dec 14, 2009 | Reply

  Smarta tips! Om ganska självklara när man tänker efter. Men, det glöms lixom bort när det finns julöl och julmust och annat gott. Men kan man verkligen äta konserverad fruktsallad?

 3. By Olle on Dec 20, 2009 | Reply

  Kan och kan… Detta är den information jag har fått. Det är ju inte alltid som en färsk produkt är självklart bättre. Färska persikor är såklart godast, men ibland vill man helt enkelt ha de konserverade och jag tror faktiskt att det kan vara så även i detta fallet. En färsk fruktsallad får en tydligare dessertkaraktär som hör hemma senare i måltiden.

 4. By Birgitta Höglund's Mat on Dec 29, 2009 | Reply

  Hej. Tack för tips om hur man klarar all julmat. Nu är iofs julen över, men det fungerar ju resten av året också.
  Nu ska jag titta vidare på denna intressanta sida om livets goda.
  Skriver själv om samma sak ;)
  Ha ett riktigt Gott Nytt År önskar Birgitta

Sorry, comments for this entry are closed at this time.