RSS

Pimpa din tripp

Ofta när man reser kan man förhöja upplevelsen genom att göra någon nyckelaktivitet som har med platsen att göra. Man kan t ex läsa en bok eller se någon film som ökar känslan när man kommer dit. Allt vi ser påverkas ju subjektivt och den effekten kan man utnyttja till sin egen fördel genom att ladda upp sig i förväg.

I New York besökte jag en gång ett galleri med fotorealitisk sextiotalskonst, där man använt fluorescerande rött för att få upp lystern i bilarnas baklysens reflektioner i den våta asfalten – när jag sedan kom ut på gatan denna regniga dag möttes jag av samma skimrande reflektioner. Annars kräver just New York inte så mycket uppladdning, staden är just i stora drag en bekräftelse av vad man redan sett i film och på TV, man häpnar snarast över att det är så pass likt vad man förväntat sig. Inte desto mindre trevligt för den sakens skull, dock.

En annan gång, i Rom besökte jag Moderna museet, som alltså domineras av av 1800-talskonst (!). Målningar av lantarbetare, taniga kossor och gamla byar gav också en ny känsla när man steg ut på gatan. Ett enkelt exempel på konstens roll och uppgift att få oss att se verkligheten på nya sätt.

Man kan också förbereda sig inför ett besök i Rom genom att se filmen La dolce vita, där Anita Ekberg badar i Fontana di trevi, en scen som gått till historien men som egentligen bara är en liten passus i början av filmen som i sin helhet handlar om kändisjournalisten Marcello, spelad av Marcello Mastroianni, och hans huvudsakligen flärdfulla vardag.

Och på närmare håll ger Stadsmuseet eller varför inte spårvägsmuseeet en ny känsla åt de intryck man får i staden Stockholm.

Lika viktigt som att se till att unna sig saker lagom ofta är det att se till att nå en god upplevelsekvalitet när man väl gör det.

Få ut mer av din reseinvestering – pimpa din tripp!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.