RSS

Upplevelsens upplösning

Det sägs att med några få kemiska substanser kan man åstadkomma något som vem som helst identifierar som kaffe. I en kopp äkta bryggkaffe finns det däremot hundratals smakämnen och såklart ännu mer i en välgjord espresso. Man kan alltså säga att den äkta varan har högre upplösning. Det som ger din upplevelse innehåller mer information. Vissa saker uppfattar du direkt, andra ger snarare en känsla och en ”rundhet” i upplevelsen. Det smakar äkta. Mer levande. Ungefär som skillnaden mellan att lyssna på musik i mono eller stereo. Eller skillnaden mellan en oljemålnings sprakande färgpigment och ett tryckt foto av densamma. Eller skillnaden mellan sötningsmedel och äkta socker. Eller skillnaden i djupseende när man blundar med ena ögat och när man tittar med båda. Har man en gång upplevt skillnaden så vet man vad man vill ha.

Den 1 september inträder de första import- och försäljningshindren för vanliga glödlampor inom EU. Bakgrunden är sannolikt en lyckad lobbykampanj från industrin som hellre säljer kvicksilverurladdningslampor* som är dyrare och alltså mer lönsamma för alla led i värdekedjan. Det är bara ett problem. Kvicksilverurladdningslamporna* (och likaså kvicksilverurladdningsrören**) avger inte äkta ljus utan en stympad imitation. Färgspektrat är inte kontinuerligt och ljuset är så kraftigt diffuserat redan i ljuskällan att allt blir platt, blekt och trist. Kontraster jämnas ut vilket ju är lite synd när det just är kontraster som gör att vi alls ser någonting. Mono istället för stereo. Lägre upplösning.

Synen är i praktiken det viktigaste sinnet i vår kultur, den står för våra första intryck i de flesta fall. (okej, flygplan hör vi ju oftast först) Stor energi läggs på det som är visuellt, även om fler aspekter nu börjar bli aktuella – biltillverkarna ser t ex till att handskfacksluckan inte bara har rätt utseende utan ett sympatiskt klick när man stänger den, vilket bidrar till helhetsupplevelsen. Men utgångspunkten är oftast det visuella.

Allt vi uppfattar med våra ögon är direkt eller reflekterat ljus. Alltså är det viktigt vilken kvalitet det där ljuset håller. Hur högupplöst ljuset är, hur väl det återger kontraster, färger, volymer… Äkta ljus får maten att se aptitlig ut och människor att se mer levande ut. Och även om du vistas i en helt svartvit miljö så innebär äkta ljus att våra ögon utsätts för naturens rikedom, att de ständigt stimuleras och tränas istället för att fördummas. För detta har jag dock inget vetenskapligt belägg, det är mer av en känsla. Men en värld där man tar bort redundansen och bara sparar det som behövs för den basala funktionen, blir outhärligt torftig. Eller läser du hellre ett faktablad än en roman?

Den som vill njuta av äkta ljus, samma skimrande ljus som kommer från solen, även i fortsättningen uppmanas att hamstra vanliga glödlampor. De kostar en tia, så köp många. Ett långsiktigt alternativ är halogenlampor, de har också ett kontinuerligt spektrum och även om de ger lite kallare ljus när de går på full effekt blir ljuset gulrött när du dimmar ner på kvällen. Samma gulröda färg som lägerelden i tidernas begynnelse.

Om man betraktar äkta ljus som en unning eller som existensminimum jämte rent vatten och frisk luft är upp till individen!

*) Ofta felaktigt kallat ”lågenergilampor”. **) Lysrör.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.