RSS

Unna dig riktigt kaffe – hemma

Nu för tiden investerar folk enorma pengar i skinande espressomaskiner för hemmet. Jag har full förståelse för detta, det är ju inte alla som har 50 meter till perfekt italiensk espresso. Men många av de som vill dricka bättre kaffe hemma är ofta ute efter söndagslatte och där finns det enklare sätt. Jag höll ju på i rätt många år och meckade hemma innan den perfekta cappuccinon blev vardag.

För dig som vill dricka bättre kaffe hemma föreslår jag följande taktik, i just den här ordningen:

 • Köp riktiga, omalda, kaffebönor. De kan frysas för att hålla länge, om du bor avsides. Är du riktigt avancerad rostar du bönorna själv, det luktar i alla fall väldigt gott när man håller på.
 • Använd en riktig kaffekvarn, en sådan där du häller i bönor upptill så kommer det ut pulver nedtill. Alltså inte en sådan där bönorna bara vispas runt, då är det omöjligt att få rätt malning! Köp inte espressomaskin utan att köpa kvarn.
 • Med nymalda, bra bönor kan du göra en alldeles utmärkt café au lait, som ju från början är lika mängder varm mjölk och bryggkaffe. Espresso med varm mjölk kallas i Frankrike ”Café Crème”, vilket man snart blir varse när man kommer dit. Café au lait förekommer i princip bara vid hotellfrukostar och i hemmen. Vill man ha cappuccinokaraktär kan man vispa mjölken med vanlig eller specialanpassad visp.
 • Du kan sedan köpa en sådan där espressobryggare som man sätter på spisen. Den ger en alldeles egen smak som har sin särskilda charm. Ska köras in och sedan bara sköljas försiktigt. Ger en härlig kontinental stämning i köket när den inte används. Kostar småpengar i sammanhanget. Se till att vända säkerhetsventilen mot väggen – vi återkommer om varför.
 • Har du kommit såhär långt är det dags att fundera på att köpa en riktig maskin. Då ska du inte vara snål. Du ska absolut köpa en maskin med pump som ger det tryck som krävs – billiga varianter som går på självtryck är det ingen vits med. Innan du slår till, tänk på att det är ett evigt elände att hålla mjölkpipen ren. Det kan faktiskt vara ett bekvämare alternativ att värma mjölken på annat sätt, och dricker du bara caffé latte så skulle jag säga att bönorna är viktigare än maskinen. Men visst när man kör hela programmet fullt ut så blir det väldigt gott.

Okej. Men vad gör man sedan. När man provat allt? När man lärt sig göra den perfekta espresson med sin fina maskin som står där och skiner på granitbänken i den nyrenoverade bostadsrättsköket? Då är det back to basics som gäller. Turkiskt kaffe kan i sin enklaste form framställas genom att du finmaler ditt espressokaffe, lägger en stor sked i botten av ett glas, tillsätter socker om du så vill, sedan häller på hett vatten, rör om och väntar tills sumpen sjunkit. Vackert mörkbrunt skum och fantastisk arom. Det blir ännu bättre om man gör det enligt den ursprungliga metoden, men den här förenklade räcker långt.

Och när du tröttnat på det kan jag rekommendera melitta. Jag har själv nått fram till melittastadiet. Lösa melittatrattar finns att köpa på Clas Ohlson. Sedan finns det ju också elektriska melitta-apparater som pytsar i varmvattnet automatiskt. Ja, och sedan är du nog snart sugen på espresso igen. Och så vidare.

 1. 2 Comment(s)

 2. By Erik Borälv on Jun 5, 2009 | Reply

  Speciellt på (helg-)morgonen tycker jag att bryggkaffe är att föredra, på alla sätt. Det blir mer kaffe och aromen passar bättre till långsamt uppvaknande/frukost.

  En av våra största kaffegalningar (på ett positivt sätt) är Haugaard. Han rekommenderar också brygg, fast med lite omsorg i processen. Gärna bra vatten, rätt bryggning och bra utrustning. Varför inte filterhållare i porslin?
  http://haugaardcoffee.blogspot.com/2009/03/drip-manuell.html

  Jag tycker också att det är bättre att lägga pengar på bra bönor och kvarn än på en maskin som i alla fall inte blir så bra som den på stan.
  Upplevelsen ligger också i bytet av bönor, inte i att dricka samma bra kaffe hela tiden.

 3. By Olle on Jun 6, 2009 | Reply

  Tack för dessa initierade ord. Det är kul att se nörderiet kring bryggkaffe växa fram!
  Turkiskt kaffe borde bli poppis vilken dag som helst. Minns då var du läste om det först.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.