RSS

Unna dig riktigt kaffe – på språng

I många år avundades jag vänner i Italien som kunde slinka in på en bar och sörpla i sig en cappuccino varje morgon, på väg till jobbet. Visst har de franska och svenska kaffekulturerna en viss finess med sina längre och mer drömmande besök. Den svenska fikakulturen går då rakt inte av för hackor! Men det finns andra värden i att på italienskt vis klämma in en riktigt god kaffekopp på tid som egentligen inte finns, i vardagslivets små andrum.

Så, plötsligt dök Sosta upp i Stockholm för drygt tio år sedan. Johan och Pino började servera espresso och cappucino som inte bara smakar lika bra som i Italien utan dessutom smakar exakt som i Italien. Utan salong, bara kaffebar. Och detta till ett pris som inte hindrar vanebildningen.

I ett skede gjorde jag till och med en sökning på aktiebolag med samma postnummer, ja kunde man hitta något intressant arbete i närheten av kaffebaren var ju inte det någon nackdel. När jag långt senare började på ett företag som råkade ligga i samma hus kunde jag inte låta bli att se detta som ett gott tecken.

När jag för ett par år sedan bytte jobb igen kändes det som att den enda haken var att jag nu skulle få lite längre till någon av Sostas två caféer. Men då visade det sig att Pino hade hoppat av och startat Caffé Poli, 50 meter från kontoret där jag nu hade börjat jobba. Cirkeln var sluten.

Jag vet inte varför jag berättar det här, det handlar för mig inte alls om att unna sig, snarare att såsom en guppy få spendera några minuter i vatten varje morgon, och ofta på väg tillbaka efter lunchen. Men visst, ibland unnar jag mig en liten en pralin till lunchespresson.

Sosta finns på Sveavägen 84 och Jakobsbergsgatan 5-7, och Caffé Poli drivs numera av Vicenzo och Alessandro under namnet Caffetteria del Corso i marmorgången mellan Slöjdgatan och Drottningatan i Stockholm. Och det ryktas att Pino har något nytt på gång…

Runt om i landet finns ställen där man kan få gott kaffe. Inte minst Göteborg med sina fik där kaffet rostas i lokalen osv. Men för den som vill att det inte bara ska vara gott utan gärna just som i Italien finns det inte lika många alternativ.

Finns det en italiensk kaffebar som serverar äkta vara, på rätt sätt, där du bor? Tipsa oss gärna. Du kan också studera en variant av den svenska fikakulturen här: Dubbelfikan

Sorry, comments for this entry are closed at this time.