RSS

Unna dig en Chevrolet Blazer

5,7 liters V8, 2 meter bred, 5 meter lång, 2,10 m hög, en bensintank som rymmer 100 liter, bensinförbrukning 2 l/mil i snitt (3 liter kalla morgnar), körklar vikt en bra bit över två ton och fullständigt uuuuuunderbar…

I dagsläget kan det tyckas svårt att försvara en sådan bil. Men 1996 så sa min polare Per Bergman till mig ”Nu får du sluta snacka, och agera”. Denna kommentar tog mig över gränsen. Jag unnade mig en Blazer. Dagmar hette hon. Mamma skrattade så att hon tappade andan när hon såg den. Min numera fru Katarina var förstående, men så hade vi ju också separata ekonomier på den tiden.

När vänner skulle flytta så kom Dagmar väl till pass. Hur många bilar sväljer ett kylskåp? Utan att säcka ihop? Snöiga vintrar drog hon upp mången pjuttig Volvo, Saab och BMW ur snödrivorna. De var kanske 4-hjulsdrivna, men löjligt låga.

Man kunde titta ner på trafiken, såg alltid varför det var kö och kunde unna sig att glida fram. Veva ner rutan och lyssna på motorn. Amerikansk ingenjörskonst i sin bästa form. Inte behövde jag vara orolig för parkeringsskador. Möjligen lack från andra bilar på dragkroken och den svulstiga, kromade kofångaren.

En gång i mitt liv har jag unnat mig något extremt maxat. Jag unnade mig att göra ett avsteg från präktigheten, jantelagen och lagomheten. Ansvaret för kommande generationer lades åt sidan i ett stort unnasig-skimmer.

Nu är jag tvåbarnsfar, make, entreprenör och förhoppningsvis en förebild för en och annan ungdom. Vi eldar med pellets och jag funderar på att köpa en biogasbil. Vi åker kommunalt när vi kan, istället för att åka bil. Vi försöker kort sagt tära så lite som möjligt på jordens resurser. Men jag kan inte låta bli att känna mig lite upprymd när jag tänker på Chevan jag hade en gång.

Tack för allt kära Dagmar!

 1. 3 Comment(s)

 2. By Greger on Aug 24, 2009 | Reply

  Blazer, det är en fin kärra.
  Har en på 35″ mudders och med winch…för de riktigt tuffa väglagen/snödrivorna. ;)

 3. By NIls Hannerz on Sep 1, 2009 | Reply

  I kategorin maskiner påminner detta mig om att jag unnade mig en extra skruvdragare i somras. En för borren och en för bitsen. Mindre stress och mer avslappnad stugsommar.

 4. By Per on Sep 2, 2009 | Reply

  Skruvdragare kan man inte har för många av! Jag unnade mig också en extra danna sommar, men säg inget till någon!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.