RSS

Endlich wieder Spargelzeit!

Äntligen är sparrissäsongen här! Gröna och vita ligger de i drivor på torget, dessa primörmissiler riktade mot dig och ditt kök!

De gröna sparrisarna har vi redan berört nyligen. Gör gärna som de visade i Fab5 – bryt av de gröna sparrisarna nedtill så blir den möra delen kvar automatiskt! De gröna sparrisarna får växa ut i fria luften, medan de vita växer övertäckta av jord. Ganska besynnerlig sedvänja när man tänker på det. En av människans många manipulationer av naturen. Men resultatet är gott!

I Tyskland är det en stor händelse när sparrisen kommer, i synnerhet den vita. Matvaruaffärerna lanserar inte bara själva sparrisen, utan såser, passande skinkor och andra tillbehör, och såklart passande viner. Tyska vita viner passar särskilt bra till sparris, i synnerhet Riesling. Likaså passar den gyllengula Aalborg Jubileum utmärkt till sparris, den söta och nästan lite nötiga smaken gifter sig fint med aromen och smaken av umami.

Såhär kan den tyska reklamen i brevlådan se ut i början av maj. Sparris, tillbehör, viner, Aalborg! Kom inte och säg att Tyskland saknar matkultur! Liknande festivaler återkommer året om, exempelvis grönkål i november.

På restaurangerna erbjuds flera serveringsalternativ. Min favorit är dock den enklaste. Kokt vit sparris med kokt potatis, gärna mandelpotatis, samt äkta hollandaisesås. Riesling och iskyld Aalborg Jubileum. Undantaget som bekräftar huvudregeln när man komponerar en måltid – se till att de olika rätterna och ingående delarna inte är för lika varandra. Men i det här isolerade fallet blir det istället ett subtilt spel mellan milda och mjälla smaker. (Dock är det nog en bra idé att inte servera vaniljglass till efterrätt…)

Såhär såg det ut vid en rekonstruktion hemma hos mig förra året.

En bra och inte alltför dyr Riesling är Österrikiska Gobelsburger Riesling, nr 4376 på Systemet. Friskt syrlig och fri från den stickighet som vissa germanska vitviner kan ha.

Även svenska restauranger erbjuder sparris och här vill vi särskilt framhålla Paul & Norbert i Stockholm som gav oss på Unnasig.se en oförglömlig lunchupplevelse idag. Deras kvällsmeny med sparris rakt igenom, inklusive sparrisglass, går säkert inte av för hackor!

Endlich wieder Spargelzeit!

 1. 2 Comment(s)

 2. By Camilla B on Apr 25, 2009 | Reply

  Måste ju i sparrisens namn passa på och berätta om det tillfälle i mina tidiga tonår lärde mig att faktiskt tycka om sparris: min mor och jag hade en av våra weekends i Göteborg, boendes på Radisson SAS Hotel. På kvällen inmundigades en stor, fin bit oxfilé, hasselbackspotatis, rödvinssås och gröna fina sparrisar. Ojoj, säger jag. Tog oss runt en timme att äta allt, trots att det egentligen inte vad någon gigantisk mängd mat. Men det var så gott att det förtjänades att ätas i extremt små tuggor.

 3. By UllaMi on Apr 26, 2009 | Reply

  Var på vårbrunch hos kompis med restaurang i dag. Först långpromenad (en mil – minst) sen, bloody Mary, ägg benedictine och en buffé med sill, löjrum, surdegsbröd, tunt skiva ål, äggröra… och vit mjäll sparris som i bästa samförstånd låg skavfötters med små morötter med lite olivolja som droppats över, lite småvarmt, vit bourgogne eller öl och hemgjord snaps. Och som final – ekologiskt odlade SVENSKA jordgubbar.

  Ja, ni fattar…

  Ibland är det extra gott att leva.

 1. 1 Trackback(s)

 2. Maj 28, 2009: En del saker pratar man inte om « [mi:wi:] - sånt man har slutat tänka på när man är död. Blogg av Zigge Holmgren

Sorry, comments for this entry are closed at this time.