RSS

Åka långt med bil? Unna dig en paus och en god måltid!

Vi har väl alla åkt långa sträckor med bil. Oftast handlar det om att avverka en sträcka mellan punkt A och B. Hemmet till fjällen. Hemmet till någons semesterhus. Stockholm till Västkusten. Dagens etapp på bilsemestern. Låt oss komma fram snabbt!

Lägg till många barn i bilen, kanske en hund och massor av bagage. Nu är allt och alla inne – låt oss snabbt komma iväg och fram. Avverka så många mil som möjligt innan någon måste äta, gå på toalett, köpa kaffe eller något annat. Min kompis David Jonasson berättade att när deras familj var på väg till sommar- eller fjällhus så gällde det att förstå hans pappas paus-policy. ”Gör vad ni vill medan jag tankar och betalar – när jag är klar så går bilen” Han lär ha praktiserat policyn stenhårt och hade bråttom att hinna fram och bygga så mycket som möjligt innan de skulle åka tillbaka.

Visst kan man hetsa fram, äta på Sibylla, McDonalds eller hemska tanke – äta en ”maskinformad korv som värms på en mysko värmerulle och sedan krönes med allsköns guck (som stått framme alldeles för länge i rumstemperatur) av en bensinmackpryoelev med smutsiga fingrar”. Förresten, hur kommer det sig att bara 10% av mackarna idag säljer tändstift när 110% säljer ägg från sprätthöns och chevre?

Enligt mig bör man unna sig en skön paus på ett ställe där de förstår att även människor i bilar har kvar sina smaklökar och utnyttjar alla sinnen när de äter. En unnasig-lunch i skön avslappnande miljö kan göra skillnaden mellan en mördande och stressig körning och en skön dag på väg till målet.

När jag var liten så hade mamma alltid packat en underbar picknickkorg med hemlagad mat. Lunchen avnjöts i solen på en filt. Så funkar det tyvärr inte längre. Mammas generation (hemma mammor) finns inte längre i våra bilar.

En av fördelarna med att resa med familjen Bergmark är deras förmåga att unna sig. Faktum är att Lotta och Stefan är proffsunnare. De kommer att gästblogga på unnasig inom kort. På hemvägen från Ramundberget förra veckan tipsade de oss om det fantastiska smörgåsbordet på Järvsöbaden.

Vi stannade på Järvsöbaden, som ligger cirka 3,5 timmar från Ramundberget, i nära 2 timmar. Det doftar som hemma hos Mormor Hildur eller Farmor Anna-Lovisa på söndagmiddagen. Det smakar som hemma hos dem. Barnen spelade pingis medan vi tog en kaffe med glass i salongen.

Det gjorde inget att vi kom hem några timmar senare än Sibylla-gourmanderna. Jag kan fortfarande känna smaken av sillarna och murkelsåsen.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.